Våre reiseråd for Peru

På denne siden finner du praktisk informasjon og råd for reiser til Peru.

Bestilling av reise

På våre nettsider kan du se hvilke pakker vi tilbyr, men vi kan også skreddersy reisen slik du ønsker den. Ved å fylle ut uforpliktende skjema for pakken du ønsker,  kan du spesifiere antall reisende, avreisedato, reisens lengde og hvilke eventuelle spesielle ønsker du måtte ha. Vi sender i løpet av 48 timer et komplett reisetilbud for deres reise, med reisebetingelser for reisen. Ved bekreftelse per mail av vårt reisetilbud vil vi sende ut en depositumsfaktura og reisebetingelser (se spesialregler for inkatrail) som vil være gjeldende for turen.  Vi vil be om passnummer og fødselsdato for alle reisende, da dette er nødvendig for gjøre reservasjoner. Ca 1 måned før avreise vil du få tilsendt dine reisedokumenter som flybilletter og vouchers.

Avreise

Sørg for å skrive ut alle tilsendte dokumenter som flybilletter, vouchers og reiserute. Du må selv sørge for å være på flyplass minst 2 timer før avreise. Ved de fleste Peru-reiser benyttes KLM, og er mulig å sjekke inn på KLM sine hjemmesider www.klm.com, eller benytte innsjekkingsautomater på flyplassen. Vektgrense er som regel 20 kg for hovedbaggasje.

Ankomst

Ombord i flyet vil du få utdelt skjema for immigrasjon til Peru. Her må man føre opp adressen man skal bo på, før her opp adressen til hotellet i Lima som står i deres voucher. Når dere ankommer Lima vil dere komme til ”migraciones”, der dere får stempel i passet for opphold som turist. Vanligvis gis 3 måneder, eller antall dager dere oppgir at dere har tenkt til å være i landet. Ta godt vare på den lille lappen som ligger inne i passet, for den må vises ved alle hoteller, og trengs for utreise av landet. Videre hentes baggasje og man går ut til fellesarealet. Gå rett frem til området der alle står og venter, og ikke til høyre og direkte ut av flyplassen. Her vil en representant fra Peru Reiser stå med navneskilt med Peru Reisers logo og deres navn eller navnet på gruppen. Personen vil sørge for transport til deres hotell og gi nødvendig informasjon om turen. Han vil også være behjelpelig med det dere måtte trenge underveis. Om du deltar på en gruppereise vil det være reiseleder som mottar dere på flyplassen i Lima. Ved innsjekking på alle hoteller må pass og den migrasjonslappen fremvises og kopieres av hotellet, så ha dette lett tilgjengelig.

Nødvendige dokumenter

Pass og Reiseforsikring er eneste nødvendige dokumenter for å reise til Peru. Visum er ikke påkrevd for norske borgere. Ha med vouchers, flybilletter, og reiseruten som her ligger vedlagt. Voucherne blir ikke alltid bedt om av operatører eller hoteller, og fungerer som en sikkerhet for turisten om noe skulle dukke opp, som et bevis for hva man har betalt for. På voucherne står adresse, kontaktperson og telefonummer til operatørene i hver provins om man skulle trenge noe. Kontoret i Lima er behjelpelig med enhver type henvendelse.

Vaksine

Det kreves ingen vaksine for å komme inn til Peru. Det anbefales Hepatitt A og drifteri. Det anbefales også å ta vaksine mot matforgiftning. For de som skal reise til Amazonas er gulfeber og malaria sykdommer som finnes i området, selv om sansynligheten. Det anbefales likevel å ta gulfebervaksine. For at denne skal ha effekt må man ta den minst 10 dager før innreise i Amazonas. Når det gjelder Malaria så er det ikke et utbredt problem, og malaria-profylaxe har sine bivirkninger, men hele Amazonas-området regnes som et fareområde. Forhør deg meg ditt vaksinekontor.

Kommunikasjon

Mobiltelefoner med trialband fungerer via roaming. Det finnes også telefonkiosker de fleste steder, og det koster omlag 8 kroner minuttet å ringe til Norge. For lengre samtaler bør kjøpes telefonkort. Da koster det ca 3 kroner minuttet til Norge. Internetcafeer er vanlig, men de fleste hotellene har nå WiFi på rommet.

Penger

Myntenheten er Sol, en sol er verdt ca 2 kroner. En dollar er verd ca 3.30 Sol. Man bør ikke veksle store dollarsedler på gata. Gjør det på hoteller, banker eller via personer som vi anbefaler. På mange steder er det vanskelig å betale med store sedler da småselgere ofte ikke har vekslepenger til mange turister av gangen. Et tips er å benytte muligheten til å betale med store sedler f.eks ved restaurantbesøk så man har mynter og mindre sedler til enhver tid. Små dollarsedler (5, 10 og 20) kan benyttes de fleste steder til å handle med, men man får dårligere kurs. 50 og 100 dollarsedler egner seg svært dårlig til å handle med, men kan enkelt veksles til sol når det er nødvendig. Derfor anbefales å benytte lokal valuta i størst mulig grad, men gjerne ha med noen dollar som sikkerhet. Visakort og andre kredittkort fungerer stort sett overalt i minibanker. Man kan få ut både i dollar og sol.

Høyden

Man vil oppholde seg i høyder som de færreste vant til. Det vanligste er å føle seg litt slapp, og lite utholdenhet. Men dette er helt vanlig. Noen kan oppleve ubehag ved høydeopphold, men dette er helt individuelt fra person til person. Om man ved tidligere høydeopphold har hatt høydesyke, vil man mest sansynlig få det igjen, men ble man det ikke, vil man heller ikke få det nå.  Det vanligste er hodesmerter, kvalme og slapphet. Av erfaring vil 10-20% av de reisende få høydesyke. Ta gjerne kontakt med lege for å få skrevet ut høydesyketabletter (Diamox), disse ha vist seg å være effektive mot høydesyke. Andre tips mens man er i høyden er å drikke koka-te, spise lett den første dagen, drikke mye vann, trekke pusten hele veien litt dypere enn vanlig. Ved større problemer kan man be om oksygenflaske på hoteller eller av operatør. Men ikke vær redd, om høydeproblemene skulle dukke opp, vil de i de aller fleste tilfeller være borte etter 2-3 dager i høyden.

Tipsing

På restauranter er det vanlig å gi 10 % tips, men ikke forventet. For guider, bærere, hjelpere osv kan man gi noen dollar om man er fornøyd med servicen. Det er ikke obligatorisk å gi tips, men det forventes noen steder spesielt i Cusco-området. Om noen tilbyr å hjelpe og man aksepterer, forventes alltid en liten tips, det kan være et par dollar eller noen sol. Tips er alltid godt mottatt, og man bør aldri være redd for å støte noen om man ønsker å gi en liten ”slant”.  Når det gjelder hjelp til fattige i landsbyene eller i strøk med trangere kår, kan det ofte være en bedre ide å ha med eller kjøpe noe nyttig til dem, for eksempel gamle klær, blyanter, penner, tusjer eller kladdebøker i stedet for å gi penger. Spesielt på øyene på Titikakasjøen er dette vanlig praksis.

Sikkerhet

Man hører om mange uroligheter og problemer i land i Sør-Amerika, men stedene vi besøker er det relativt trygt som turist å reise. Lite alvorlig kriminalitet, men man må være obs for lommetyver, og dermed ta vanlige forhåndsregler når man er på reise.  Det er mye tap av tid om noe skulle inntreffe med politirapporter og forsikringsrapporter. Passe godt på penger og andre verdisaker, bruk safe der det finnes. Pass og reisedokumenter anbefales å ha i et magebelte. Ved streiker kan veiblokkeringer forekomme, og vi som operatører må finne alternative veier for å komme frem. Dette kan skape endringer i tidsskjema.

Klesvask

Alle hoteller tilbyr klesvask, til ulike priser. Om man vil spare litt her kan det lønne seg å finne et vaskeri som finnes rundt omkring på gatehjørnene i alle byer. Spør etter ”Lavanderia”.

Strøm

Peru bruker 240 Volt. Uttakene er som i USA med flat støpsel, men på de fleste steder er strømuttakene tilrettelagt for at også europeiske støpsler passer, og man ikke er avhengig av adapter.

Pakking

Det kan ofte være vanskelig å pakke til en Peru-reise, der man har et veldig variert klima. Vi anbefaler å pakke mest tynne friluftsklær, da det er behagelig temperatur nesten overalt på dagtid (10-20 grader). Ha likevel med minst et sett med tykkere tøy, da det kan bli kaldt på kvelden (0 – 10 grader).  Det er sjelden minusgrader. Her er noen tips til hva man bør ha med på tur:

  • Stor ryggsekk eller koffert til baggasje. På de fleste turer er trillekoffert det mest praktiske
  • Liten ryggsekk til dagsekspedisjoner, og gjerne en mellomstor sekk til 2 dagersturer.
  • Tursko/joggesko
  • Varme klær til kvelden når man er i høyden, f.eks tykk genser, fleece-jakke eller vind-jakke.
  • Shorts/ t-skjorte eller tynne friluftsklær for dagsbruk de fleste steder.
  • Fjellbukse til vandreturer
  • Regntøy
  • Lommelykt
  • Diare-tabletter
  • Myggmiddel
  • Solkrem, høy faktor om man er til fjells
  • Badetøy
  • Magetaske
  • Høydesyketabletter (Hør med din lege for Diamox)
  • Sovepose om man skal gå inkatrail, man kan også leie i Cusco for USD 20
  • Lakenpose om man skal overnatte på Titikakasjøen. Man vil få laken og ulltepper, men noen foretrekker sin egen lakenpose.
  • Gaver til familie på Titikakajsøen, dette er ikke forventet men blir tatt mot med takk. En del ting kan også kjøpes på havna før utreise.

Dette er generelle ting vi anbefaler, men alt vil ikke i alle tilfeller være nødvendig. Det meste av dette kan fåes kjøpt underveis om man ikke ønsker å ha med seg for mye bagasje.

Vær og klima

Peru er et land med store klimatiske forskjeller. Ved kysten er det et helt annet klima enn i fjellene, og i regnskogen et annet.

Kysten (Lima, Ica, Nazca, Paracas)

Her er et svært tørt klima, og det regner stort sett aldri. Man regner kun to årstider i og med at temperaturforskjellene ikke er store. Sommer: Desember – April mellom 20-30 grader og mye sol. Vinter: Mai – November mellom 15- 25 grader, mindre sol spesielt i Lima

Fjellene (Cusco, Arequipa, Puno)

I Fjellene er det kaldere på grunn av høyden, og man inndeler også i to årstider, sommer og vinter. Sommeren her er regnfull, mens vinteren er solfylt. Sommer:November-April,10-20 grader, mye nedbør. Vinter: Mai-Oktober: 5- 15 grader, solfylt med lite regn.

NB:  Beskytt deg godt mot sola, for selv om det ikke er veldig varmt er sola veldig skarp.

Regnskogen

I denne tropiske regionen er det varmt hele året, og det er en uforutsigbar værtype med variasjon av sol og regn. Temperaturen ligger mellom 25 og 40 grader.